19 Haziran 2016 Pazar

Vücut Bakım Rutinim/Vücut Fırçalama

Merhaba,
bu yazıda uzun zamandır düzenli olarak uyguladığım vücut bakım rutinimden ve vücut fırçalama tekniğinden bahsetmek istiyorum.
Vücut fırçalama ne işe yarar, nasıl ve ne sıklıkla uygulanır?
Vücut fırçalama; cildi ölü derilerden arındırır, lenf sistemini uyarır, kan dolaşımını hızlandırır, selüliti yok eder, batıkları/gözenekleri temizler, toksinlerden arındırır vücudu rahatlatır. Hızlı kilo değişimi nedeniyle oluşabilen çatlak görünümünü azaltır.
Vücut fırçalama için gerekli olan fırçanın, genellikle doğal kıl olması tavsiye ediliyor. (At kılı.) Ben watsons ya da gratiste yumuşak olan fırçalardan tercih ettim. Fiyatları son derece uygun.
Kuru vücut fırçalama, bacaklardan başlanarak yalnızca aşağıdan yukarıya ve kalbe doğru ilerleyen hareketlerle uygulanan bir bakım rutinidir. Her gün en az beş dakika uygulanması önerilir. 
Ben, özellikle yaz geldiğinde sıcak havanın ve çok fazla ayakta durmanın da etkisiyle bacaklarımda oluşan dolaşım bozukluğu sorununu çözmek, hızlı kilo değişimi nedeniyle yine bacaklarımda oluşan çatlak görünümü hafifletmek için uyguluyorum. Aslında kuru vücut fırçalama için bir sorunumuz olmasına, bahaneye ihtiyacımız yok. Bu sağlıklı yöntem, sistemimize ''kendim için iyi bir şeyler yapıyorum'' mesajı veriyor ve düzenli uygulandığında eskiye oranla çok daha enerjik bir vücuda sahip olunuyor diye düşünüyorum. Kendimiz için bir şeyler yapmanın, özgüveni arttırmanın, bakımlı olmanın masrafsız hali. 
Fırçanın kılları, çok sert değil yumuşak da değil. Bastırmadan, hafif hareketlerle uyguladığımda ve ardından nemlendirdiğimde cildimde çizilme, tahriş vs. yaşamıyorum. 
Plastik olan fırçayı kuru olarak değil yalnızca duşta, ıslattıktan sonra aynı tekniklerle haftada bir kere kullanıyorum. Veya bazen hiç kuru uygulamaya vaktim olmuyor ve sadece sentetik fırça ile duşta uygulama yapıyorum. Bir de bambu fırçaya eş olarak bilyeli fırçalar var. Bende de olacaktı bir tane, arkadaşım onu benden aldı^^. Bilyeler rahatlama açısından daha çok sevilebilir.
Kuru vücut fırçalamayı, neredeyse her gün yarım saat tempolu olarak yürüdükten sonra beş dakika tüm vücuduma uygulamaya çalışıyorum. Ardından ılık hatta biraz soğuk olabilecek bir duş alıyorum. Tüm vücudumu yine yukarıya doğru hareketlerle nemlendiriyorum. Nemlendirme işlemi için vücudunuz çok kuruysa, avokado yağı, jojoba yağı, hindistan cevizi yağı, shea tavsiye ederim. Benim cilt tipim karma olduğu için çabuk emilen ne yazık ki kimyevi kremlere mecbur kalıyorum.
Düzenli kuru vücut fırçalama sonrası, çatlak görünümünün hafiflediğini gözlemledim. Cildim çok daha pürüzsüz oldu. Özellikle sir yaptığım dönemlerde oluşmaya başlayan gözenek görünümü yok oldu. Birazcık yürüyünce bile şişen ayaklarım eskiye oranla daha rahat. Vücudum da öyle.
Bir diğer uygulamaya çalıştığım ise vücudumu scrublamak. Aslında gerçekten kuru fırçalama varken scruba duyulan ihtiyaç çok az. Ancak, içeriğinde doğal ve faydalı yağlar olduğunu bildiğim ürünlere karşı zaafım var. Evde yapılan peelinglerin çok daha faydalı olduğunu düşünüyorum, içine beyaz şeker koymak istenmeyen tüy oluşumuna neden olabileceğinden genelde tuz kullanıyorum. Esmer şeker pahalı, öyle ziyan edemem :)
Vücudunda ekstra kremler, nemlendiriciler kullanmak istemeyenler veya üşenenler ki ben de bu gruptanım, doğal yağlardan oluşan peelinglerden faydalanabilir. Ayaklarda oluşan kuruluk ve çatlaklara da çok iyi geliyor. Ve tabii olmazsa olmaz, su.
Şu an günde 3.5 litre su içiyorum. Ben bile kendime inanamıyorum. Eskiden bir bardaktan bir yudum alıp bırakırdım. Su içmek bu zannederdim. Bu oranı 3.5 litreye çıkarmanın haklı gururunu yaşıyorum. Peki bunu alışkanlık hale getirmek için ne yaptım, büyük bardak kullandım. Kavanoz bardak dediklerimizden. Tantitoni indirimlerinden faydalanarak kavanoz bardaklardan edindim ve gerçekten kendim için attığım en güzel adım oldu. Bir bardak su ise bir bardak işte :)) 
Biraz kilo almak gibi bir derdim vardı bir aralar. Çok fazla eleştiri alıyordum zayıflığımla ilgili. Geceleri yemek yedim. Ayy, üstelik boyoz. Kendimi zorlayarak yedim. Olan şey sadece bel bölgemde 59 santimden 61 santime yükselme oldu. Hayatımın en kötü günüydü zannedersem. Etrafıma baktım insanlar birbirlerini her şey için olumsuz bir şekilde eleştirebiliyordu. Kilo aldığımda yine memnun kalmayacaklardı. Yalnız canımı sıkan şey, çok zayıfsın denilmesi değil. Üslup çok kötü. Çöp gibisin! Dümdüzsün! Yemeği önünden mi alıyorlar! Bu ne hâl? Yine mi kilo verdin? Acilen doktora git!
Sonra aynaya baktım. Onların söyleyebileceği her şeyi kendime, ben söyledim. İşler değişti. Çok sıkılmadınız umarım :)
İşte benim vücut bakım rutinim.
Vücuduma en ufak bir yudum su alacaksam dahi önce vücudumda ulaşacağı yerleri ve ne kadar faydalı olabileceğini düşünüyorum. Onun enerjisinden faydalanıyorum. Bir de katıldığım bir eğitimden kaynak alarak söylemek istiyorum, vücudunuza yağ alırsanız yağlanma olmaz. Salataya yağ, yemeğe yağ, kahvaltıda yağ vücutta yağ yapmaz. Sadece "işlenmiş yağ" tüketimi yağa dönüşür. Tereyağı, zeytin yağı faydaları say say bitmez. Ama siz onu tavaya atıp ateşe tutuyorsanız ph değeri asite dönüşeceğinden sağlıklı besin olmaktan çıkıyor.
Bu konuda uzman değilim sadece ufak bir uzman görüşü aktardım sizlere :)
Son olarak sağlıklı yaşam, fit bir vücut için işin profesyoneli ve takip edilmeli bir blog Derya'nın Spor Günlüğü.
Kuru vücut fırçalama için çok daha güzel bir yazı; Ause Esua
Umarım keyifle okuduğunuz bir yazı olmuştur. Görüşmek üzere :) 

37 yorum:

  1. Yoo sıkılmadım :D Guzel bir yazi olmus cekimlerde ilerleme var ::) Olusmus catlak gorunumu azalir mi gulum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haha :) teşekkür ederim o zaman. O bölgede daha yoğun fırçalama yaparak bu sorunun üstesinden gelinebilir. Bu aşamada sıkılaştırıcı doğal yağlar, cildi yeterince nemlendirmek en büyük yardımcın olacaktır. Hadi inşallah :) sonuçları bekliyorum^^

      Sil
  2. Yavrum ben dusta kullaniyorum hep acikcasi. Dus jeliyle. Kuru yapmaya hic zamanim yok ki 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nisacım ben de öyle başladım kuru olması şart değil faydalarını görüyorsun. Doğru teknikle uyguladıktan sonra hepsi çok keyifli :)

      Sil
  3. Çok güzel bir yazı olmuş, keyifle okudum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyan gözlerine sağlık, çok teşekkür ederim :)

      Sil
  4. bende kullanıyorum bu fırçayı çok güzel gerçekten, yazın harika olmuş canım sevgiler ☺️

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, okuyan gözlerine sağlık :)

      Sil
  5. Vücut fırçası hiç almadım, selülitlere iyi gelmesi açısından alınabilirmiş :) İnsanlar her daim eleştirecek şeyler arıyor takılma derim, kilolu olsan bu defa da zayıfla derler sen mutluysan gerisini bakma ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selülit için birçok pahalı kremden daha etkili deniyor. Mutlaka denemelisin. :) ben mutluyum aslında, doktor kontrollerimde de hep iyi çıkıyor mesela her şey. Neden mutlu olmayayım ki, kilo sadece bir rakam işte :)

      Sil
  6. 3.5 litre suyu görünce şişeme sarıldım hemen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle çok doğru yaptın bence :) 1 litre ile başladım ben. Zaman geçtikçe yarım litrelik bardak zihnim tarafından bir yudum olarak algılanmaya başladı.

      Sil
  7. Çok güzel yazmışsın emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyan gözlerinize sağlık, çok teşekkür ederim :)

      Sil
  8. Kuru vücut firçalama uygulaması hiç denemedim desem?
    Banyoda çeşit çeşit fırça var ama hemen hepsi eşimin diyebilirim. Duşta fırça kullanmak çok rahatlatıyor diye çoook uzun yıllardır kullanır.
    Yazı çok faydalı oldu benim için. Teşekkür ediyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani gerçekten çok şaşırdım, erkeklere aşılamak zor oluyor bilirsiniz Nihal ablacım. Bence vücut bakımı için en uygun fiyatlı en etkili ve sürekli yapılabilecek bir teknik. Yabancılarda çok popüler yapmayanı dövüyorlar gibi :)
      Ben teşekkür ediyorum, umarım çok memnun kalırsınız.

      Sil
  9. Bende hic denemedim ama bu fırçaları cok dikkatimi cekiyordu Ause'nin yazısından sonra. Üsengec olmasam da uğraşsam keşke :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında gerçekten üşenecek bir şey yok, sonuçlarını düşünerek kendini heyecanlandırabilirsin. Yenebilirsin bence üşengeçliği :)

      Sil
  10. Ausecim, ben de senin yazından farklı detaylar öğrenmiştim. Ne kadar emek verdiğini görmemek mümkün değil, ufacık bir faydam olursa kendimi daha iyi hissedicem^^ Beğenmene çok çok mutlu oldum. Bu güzel yorumun için de teşekkür ederim :)

    YanıtlaSil
  11. Merhaba canım bende kuru fırçalama işlemini hiç denememiştim.Paylaşım için teşekkürler :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :) umarım vesile olurum ve çok memnun kalırsın. Ben teşekkür ederim okuduğun için

      Sil
  12. üstten 3 nolu foto dergi reklam fotoları gibi olmuuuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanki azıcık, e özenmemek de mümkün olmuyor o dergilere :) pek okumam o yüzden. Etkilenmiyim diye^^
      Teşekkür ederimm ya :)

      Sil
  13. Merak ediyorum bende bu fircalari cok guzel bir yazi olmus keyifle okudum ellerinize saglik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bir deneyin derim gerçekten, pürüzsüz bir cildi kim istemez :) sağlıklı da bir uygulama. Okuduğunuz için ben teşekkür ederim^^

      Sil
  14. Düzenli kullanabiliyorsan ne mutlu sana :) Benim almaya cesaret edemediğim ürün ne yazık ki böyle vücut ürünlerini bir hevesle alıp bir köşeye atıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel sonuçlar almaya başladıktan sonra düzenli olarak kullanıma devam ettim. Sonuç alabilmek motive ediyor :) Yine de şiddetle tavsiye ediyorum ben

      Sil
  15. Tam yaziyi okurken blogumu görmek sürpriz oldu tesekkürler canim. Firçalama nedense hep ihmal ettigim bir konu. Dolasim için ne kadar yararli oysa ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arada böyle tatlı sürprizler alabileceğimiz bir dünya istiyorum :) ben gerçekten çok faydasını gördüm. Özellikle sağlık sorunları dolayısıyla pek fazla spor yapamayan ama vücuduna bakmak, rahatlamak isteyen herkesin başvurabileceğini düşünüyorum.

      Sil
  16. Büyük bir keyifle okuduğum yazı bugünlerde :) Hem fotoğraflar, hem iç döküş, hem uygulama ve öneriler... Elalem ne derse desin, moral bozmak yok :) Ve bu arada sanıyorum ben de vücut fırçalama işine başlamalıyım, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oy, vallahi yorumunuz da bana çok iyi geldi. Beğenmenize çok sevindim. Mutlaka tavsiye ediyorum, yani o vücuttaki rahatlama başka türlü bu kadar kolay bir yoldan elde edilemezdi bana kalırsa. Sevgiler benden :)

      Sil
  17. Ay işte bazılarının derdi de kilo almak bacım. Ama siz o bazıları olarak çok azsınız. Çoğunluk tombişlerde :) ❤

    YanıtlaSil
  18. Bende bu aralar vücut fırçalama olayına merak saldm uzun süredir spor yapıyorum günde bir saat düzenli olarak hergün ama selülitler bir türlü gitmiyor biraz araştırdıktan sonra fırçalama olayını keşfettim ama ben fırçayla değil keseyle yapıyorum birazda fazla bastırıyorum sanırım selülitlerim geçti diyebilirim çok memnun kaldım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de en doğrusu spor+vücut fırçalama olmuş. İkisi birlikte uygulandığında çok daha çabuk sonuç alınıyor. Ben spor yapamıyorum ama yürüyüş ya da koşu ile yetiniyorum. Kese ile tekniklerin uygulanması zor olabilir belki ama sonuç verdiyse sorun yok bence :)

      Sil