3 Mayıs 2016 Salı

Chia Tohumu/Lifli Gıdalar Tüketmenin Önemi

Merhaba, nasılsınız?
Son birkaç yayınımda satır aralarında bahsedebildiğim kadarıyla daha saglıklı bir yaşam sürebilmek için roaccutane tedavisine başladığımı yazmıştım. Roaccutane tedavi süreci o kadar zor ki, bu ilacı al iyileşirsin durumu hiçbir zaman söz konusu degil. İlacı her gün olmak koşuluyla, aylarca kullanıyorsunuz. Beslenme programınızı da bu ilaca göre düzenliyorsunuz. Aslında ben çok fazla abur cubur tüketen veya çok yaglı yiyecekler yiyebilen biri degilim. Fakat bu dönemde vücuduma aldığım yiyeceklere daha fazla önem vermem gerektiğini düşündüm ve ögünlerimi yeniden düzenledim. Özellikle lif bakımından zengin olan ve yaklaşık 2-3 çorba kaşığı tüketildiğinde günlük lif ihtiyacını karşılayan chia tohumunu her gün tüketiyorum. Chia tohumu, işlenmeden tüketilebiliyor. Ara ögünlerimde veya yemeklerden hemen sonra bir bardak süt/soya sütü içerisine 2 kaşık chia ilave edip, üzerine sevdiğim meyveleri dilimliyorum. Damak tadına göre üzerine tarçın, vanilya, kakao da ilave edilebilir.
Kilo vermek gibi bir endişem olmadığı için ara öğün ya da yemekten sonra tercih ettiğimi belirtmemde fayda görüyorum.
Her gün tüketilen chia tohumunun saglık konusunda mucizevi etkiler sağladığı söyleniyor.
En yüksek omega 3 kaynağı. Her 1 gram chia 100 gram somon demektir.
Omega 3 kaynağı olarak incelersek yapılan bazı araştırmalar ve takip ettiğim yabancı kaynaklara göre; beyin, retina, cilt hücrelerini güçlendiriyor. Kan şekerini düşürüyor. Damar sertligi oluşumunu yavaşlatıyor. Kötü kolestrolü düşürüyor. Ayrıca yüksek enerji kaynağıdır. Bazı kaynaklara göre çok eskilerden aztek savaşçı askerleri enerji alabilmek için bu tohumu tüketiyorlarmış.
Güçlü bir antioksidan.
Chia tohumu tatsız, kokusuz olduğu için tüm yiyecek, içecek özellikle salatalara ilave edilerek kolayca tüketilebilir. Henüz hiç denemedim ama bir de pudingi yapılıyormuş :) Şuradaki sevdiğim blog aracılığıyla öğrenmiştim.
 Reklamı yapılan her yeni fast food çeşidine, bünyeyi alt üst eden şekerli yiyeceklere koşarak gidiyorsak bence chia denemenin de bir zararı olmayacaktır. Hatta diyet yapıyorsanızveya vegan iseniz almanız gereken takviyeyi saglayacak güçlü bir kaynak olabilir diye düşünüyorum.
Siz chianızı nasıl tercih ediyorsunuz?
Saglıklı günler^^

16 yorum:

  1. Tedavi süreci gerçekten zor.Beslenme düzenine ise sonrasında da dikkat etmek gerekiyor.Aksi takdirde birkaç yıl sonra geriye dönüş yaşanıyor.Tedavinin en güzel şekilde sonuçlanması dileğiyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman sağlıklı beslenmeye özen gösteriyorum ama tedavi sonrası için endişelerim de var. Şimdiden öğünlerimi ona göre düzenlemeye çalışıyorum.
      Çok teşekkür ederim :)

      Sil
  2. çok severek tükettiğim bir tohum. ben de kilo alma amaçlı yağlı tohumları çok tüketiyorum. muzlu hiç denememiştim bir de öyle deneyeyim =) dediğin gibi diyet yapan bir arkadaşım bunu hiç eksik etmiyor günlük öğününden. demek ki iki türlü de işe yarıyormuş :D eline sağlık!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalarını okudukça insan daha severek tüketiyor, doganın bize hediyesi olan mucizevi besinlerden. Üzerine mevsim meyvesi ya da sevdigin herhangi bir meyveyi ekleyebilirsin aslında ben muzla baya sevdim. Teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Enerji vermesi açısından bende ara ara süt, çilek ve chia tohumu 3'lüsünü severek kullanıyorum <3

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çilek konusundan memnuniyetsizim ama muz+çilek karışımı yapıyorum ben de bazen. Enerji konusunda bence de başvurulacak en dogal kaynaklardan :)

      Sil
  4. Chia tohumunu ilk defa duydum cahillikten olsa gerek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur mu öyle şey :) anavatanı bize çok uzak topraklar, yabancı olmamız çok doğal bana kalırsa.

      Sil
  5. blogunuzu blogger yorum kulubünde gördüm yazınızı okurken yarım bırakıp bu chia tohumuna hemen baktım sonra devam ettim okumaya gerçekten çok yararlı bir tohum.Biz ülke olarak denizlerle çevrili olupda en az balık tüketen bir millet olduğumuzdan omega takviyesi mutlaka yapmalıyız diye düşünüyorum çok çok faydalı olmuş yazınız ellerinize sağlık:)
    http://sadecenilgun.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoşgeldiniz, çok sevindim burada olduğunuz için. Balık pişirme aşaması bizi biraz korkutuyor zannedersem, ben de omega 3 takviye alma konusunda size katılıyorum ve çok önemli bir konu, vücudun dışardan alması gerektiği bir besin değeri. Okuduğunuz için çok teşekkür ederim :)

      Sil
  6. Acıktırdı bu yazı beni! :) :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, blogdan yanıt verdim buradan da yazayım: Evet, tüm kitapçılarda! :)

      Sil
  7. Geçmis olsun canim. Sen blogda kilo alma konusunu sormustun yakinda bu konzlara da deginecegim. Chia konusunda nacizane bir uyarim olacak. 2-3 çorba kasigi kilo almaya çalisiyorsan sana çok gelebilir. Avusturyada bana sadece saglik için kullanacaksam 1 tatli kasiginin yetecegini söylediler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Derya Hanımcım^^ Hemen bu yanlışımı düzelterek devam ediyorum o halde teşekkür ederim :)

      Sil